查看: 226|回復: 10

請問有冇人知道10座E厨房射燈的火牛在哪裡和如何更換?

高級會員

如題,請問有冇人知道10座E厨房射燈的火牛在哪裡和如何更換?

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
回復

論壇元老

要問下Ken師兄. 呢隻好像唔似原本個隻.
回復 支持 反對

論壇元老

差點忘了.我們有個鄰居是師傅. 可以找他幫忙. 平宜些.

唔知你睇唔睇到.

https://www.facebook.com/groups/357965194356419/permalink/696226293863639/

回復 支持 反對

高級會員

謝謝wumws提供資料。不過,我嘗試click入你提供的網頁,出現以下的訊息:”The page you requested cannot be displayed right now. It may be temporarily unavailable, the link you clicked on may be broken or expired, or you may not have permission to view this page.” 請問如何聯絡到你講的鄰居師傅?
回復 支持 反對

1萬

版主

psyl2015 發表於 2018-4-16 07:35
謝謝wumws提供資料。不過,我嘗試click入你提供的網頁,出現以下的訊息:”The page you requested cannot  ...

廚櫃射燈普遍在抽油煙機上方的假天花, 擒上去伸手摷, 見到一個膠盒火牛連住幾條銀色線就係了

淘寶淘返合適既"350W LED 恆流變壓器", 18W打上就多數啱, 廿零蚊人仔起, 要人手簪線. 注意法例上固定電器維修需要合格電器師傅落手做

另外: 唔好拆粒廚櫃燈出來, 好難裝返好
回復 支持 反對

1萬

版主

隻牛"普遍在油煙機上方的假天花": 我自己單位係長形廚房單邊廚櫃. 可能兩邊廚櫃或三邊廚櫃, 位置及火牛w數情況可能會唔同, 但由假天花摷就肯定無錯, 尤其近油煙機果邊落手先

回復 支持 反對

高級會員

ken 發表於 2018-4-16 13:00
隻牛"普遍在油煙機上方的假天花": 我自己單位係長形廚房單邊廚櫃. 可能兩邊廚櫃或三邊廚櫃, 位置及火牛w數 ...

多謝提供資訊;不過,我曾經視察過假天花,但唔發覺有,可能睇漏眼,再視察多一次。謝謝!
回復 支持 反對

1萬

版主

psyl2015 發表於 2018-4-16 14:34
多謝提供資訊;不過,我曾經視察過假天花,但唔發覺有,可能睇漏眼,再視察多一次。謝謝! ...

你家都係長形廚房, 同我家一樣

以我家來講, 就咁睇係睇唔到既, 係要擒高伸手去廚櫃頂摸.

另一個做法係油煙機個櫃打開哂兩隻門, 中間塊木板係可拆的(4粒螺絲在側邊), 拆咗後見到油煙機氣喉, 伸手摷佢後面 上面
回復 支持 反對

高級會員

ken 發表於 2018-4-17 08:56
你家都係長形廚房, 同我家一樣

以我家來講, 就咁睇係睇唔到既, 係要擒高伸手去廚櫃頂摸.

ken 兄, 可否影張相睇睇, 好讓我容易找到,我曾經眾裡尋它千百度, 但都尋不了, 可能有暗格,而我不察覺。謝謝!
回復 支持 反對

1萬

版主

鄰居圖片, 由假天花上面邊返落去廚櫃頂, 光管燈槽後面. 伸手摷下油煙機喉後面, 那牛就在燈火闌珊處. 圖見果4條灰銀色線(由廚櫃燈駁過來)一齊駛住舊嘢, 就係隻牛了, 唔好扯斷駛住燈果幾條線, 如果唔係好難駁返

又或打開油煙機上方廚櫃飾板後在油煙機喉後方摷

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
回復 支持 反對

溱柏 Park Signature 業主討論區 Facebook 專頁
    手機版|溱柏官方網站|

本網站為溱柏業主提供資訊及溝通平台,與物業發展商無任何連繫。

© Powered by Discuz! X3.1.

快速回復 返回頂部 返回列表