查看: 602|回復: 3

拓展署建議將僑興路及公庵路合二為一

論壇元老

城鄉規劃及發展委員會進展報告元朗區議會城鄉規劃及發展委員會於二零一七年九月二十日舉行二零一七年度第五次會議,會上討論要點如下:

土木工程拓展署代表回應,去年已到倉地進行問卷調查以了解其經營模式,現正就整合倉地進行研究,並將於過程中再與經營者、業界代表及地區代表會面以了解其看法。
建議在交通構思上將僑興路及公庵路合二為一,增加交通流量,同時在明渠每隔約二百米提供過河位置,改善兩地被明渠分隔及方便車輛轉換方向,並將以上交通系統伸延至十八鄉路及研究改善公庵路連接十八鄉路交界處的交通安排。
此外,於元朗公路南面加設新路,經深涌村路及大棠路接駁大旗嶺路,以改善交通。

http://www.districtcouncils.gov.hk/yl/doc/2016_2019/en/dc_meetings_doc/12085/dc_paper_2017_72.pdf

-------------------------------------------------------------------------
原來政府代表半年前曾經響區議會上發表過咁嘅建議。

作為持份者兼受害者,我地呢1620戶公庵路68號居民何曾有被諮詢過想法、何曾有被講解過方案?

建議前、建議後,都無! 靠果個當區區議員獲取本區消息就仲死多兩錢重!

回復

1萬

版主

thanks for info, 看文字都係明一半, 將僑興路同公庵路合一, 我理解聽上係覆蓋明渠加闊行車線, 應該係好事. 但就算係都唔會成條僑興路改哂, 因為後面有話每200米加過河點, 呢樣如果配合改動交通方向, 將現有明渠改做只能南行轉入而不可由北行轉入, 咁樣我地會塞少好多
都係果句, 要佢有圖先知佢想點
回復 支持 反對

論壇元老

ken 發表於 2018-3-28 12:46
thanks for info, 看文字都係明一半, 將僑興路同公庵路合一, 我理解聽上係覆蓋明渠加闊行車線, 應該係好事. ...

我覺得佢係建議將僑興路、公庵路(現時各自均屬雙向行車)改成單向出/入元朗南,僑興路入、公庵路出,沿路再加返連接路供調頭。
換句話講,現時十八鄉路轉入公庵路前往白沙一帶嘅車流可以繼續駛到元朗公路後方先至過河,唔駛響68號出入口附近逼餐矇。

呢個方案過往從未見於任何元朗南新發展區諮詢報告文件/網站。如果落實,現時樽頸位問題有望舒緩。

回復 支持 反對

1萬

版主

GER 發表於 2018-3-28 14:13
我覺得佢係建議將僑興路、公庵路(現時各自均屬雙向行車)改成單向出/入元朗南,僑興路入、公庵路出,沿路 ...

文字好難明, 呢幅圖係我建議, 已經經由申訴專員去小笨豬署

而家橫誇明渠條橋, 因為沿僑興向南入元朗南既車, 成日被由僑興由元朗南出黎出返元朗既車頂住, 攪到燈位都郁唔到. 如果有條新橋, 將兩個方向既過橋車輛分流就可以解決呢個死結

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
回復 支持 3 反對 0

溱柏 Park Signature 業主討論區 Facebook 專頁
    手機版|溱柏官方網站|

本網站為溱柏業主提供資訊及溝通平台,與物業發展商無任何連繫。

© Powered by Discuz! X3.1.

快速回復 返回頂部 返回列表